Zoals bij veel andere mensen werden in 2020 mijn vakantieplannen verstoord door de Corona-epidemie. Ik zou met 2 van mijn honden afreizen naar Spanje voor de Wereldshow. Die show werd geannuleerd en door de overheidsmaatregelen in de verschillende landen was reizen vrijwel onmogelijk. In 2021 waren er weer wel wat mogelijkheden om te reizen maar koos ik er voor om geen risico te nemen en thuis te blijven. Maar toen begin van dit jaar de maatregelen in de verschillende landen versoepelden en ook de hondenshows hier en daar weer van start gingen begon het toch te kriebelen. De Wereldshow 2022 is dit jaar in Brazilië dus echt te ver weg. De show van 2020 in Madrid wordt eind juni ingehaald maar de gemiddelde temperatuur  in de omgeving van Madrid is in de zomermaanden voor mij niet aangenaam. In de showagenda ontdekte ik dat er begin april een dubbelshow in Salzburg gehouden werd en eind april de Europese show in Parijs. Ik besloot een vakantieweek te plannen rondom de show in Salzburg en een weekend Parijs. Voor de shows in Oostenrijk werden Ayla en Hilly ingeschreven. Voor Parijs viel de keuze op Djeck en Hilly.

De vakantie naar Oostenrijk werd tot in detail gepland. Voor Astrid en Ruby werden logeerafspraken gemaakt. Voor de heenweg en terugweg werden hotelovernachtingen in Duitsland geboekt. In Oostenrijk zou ik  logeren bij Roswitha Haberl en haar Oostenrijkse Pinscher Ferdinand. Maar je kunt van alles prima plannen, soms loopt alles toch compleet anders en is een behoorlijke dosis flexibiliteit nodig. 

Ongeveer 2 weken voor mijn vertrek werd Ruby loops. Dit betekende dat ik net voorafgaand aan mijn reis ook nog 2 keer op en neer naar Duitsland zou moeten om haar te laten dekken. Maar ook het logeren tijdens mijn vakantie zou wat moeilijker worden. Op haar logeeradres woont behalve Isabelle ook de gecastreerde Othello (roepnaam Storm). Hij is wel gecastreerd maar heeft nog dusdanig veel libido dat hij wel 10 keer per dag een teefje wil dekken. Vervolgens werden een week later ook Astrid en Ayla loops. De loopsheid van Astrid was geen probleem en kwam eigenlijk zelfs wel redelijk goed uit. Maar de loopsheid van Ayla kwam wel erg ongelegen. Logeren met een loopse Dwergpinscher bij een Oostenrijkse Pinscher reu was geen optie. Ook voor Ayla moest dus nog snel een logeeradres geregeld worden. En dan enkele dagen voor mijn vertrek komt er een telefoontje vanuit Oostenrijk. Een vreselijk hoestende Roswitha meldt dat ze Corona heeft en dat ik dus niet bij haar kan logeren. Ze had wel een adres van een hotel waar ik terecht zou kunnen. In dat hotel zijn normaal honden niet welkom maar omdat het die week niet druk was mochten de honden dan wel komen. Natuurlijk wel fijn dat ik in ieder geval ergens terecht kon maar een hotel waar ze niet aan honden gewend zijn leek me toch niet zo geschikt. Gelukkig lukte het om via Booking.com een klein appartementje in een schitterende omgeving te boeken. Omdat ik nu niet bij Roswitha en Ferdinand zou logeren kon Ayla wel mee en mocht Ruby logeren op het adres waar Ayla anders naar toe zou gaan. Alles leek nu dus toch weer prima geregeld. Tot ik een dag voor vertrek een bericht kreeg van het hotel in Duitsland. De verbouwing liep wat uit. De nieuwe deuren van de slaapkamers waren nog niet geleverd en gasten ontvangen in kamers zonder deur was niet mogelijk. Gelukkig bood ook nu Booking.com weer de oplossing en kon ik nog terecht in een ander hotel. 

De reis verliep voorspoedig. Het hotel in Duitsland was zeker gezien de prijs boven verwachting goed. En het appartementje in Zell am Moos was heel comfortabel en met een geweldig uitzicht over het meer en de bergen. Echt een omgeving om van te genieten met Ayla en Hilly. De weersvoorspellingen waren erg slecht maar eigenlijk viel het erg mee. Alleen op de showdagen waren er in de ochtenden flinke winterse buien. 

Op zaterdag waren 17 Dwergpinschers gemeld voor de show (5 reuen en 12 teven). Op zondag waren het er 19 (7 reuen en 12 teven). Ik houd er niet van om kritiek te uiten op keurmeesters maar bij de keurmeester die op zaterdag keurde zal ik beslist geen hond meer inschrijven. Dat er van de 17 honden maar 5 een Uitmuntend kregen en mijn beide honden een Zeer Goed kregen was enigszins teleurstellend maar daar kan ik met 50 jaar show-ervaring wel mee omgaan. Maar dat de keurmeester drie volle uren nodig had om die 17 honden te keuren was toch wel extreem. Dit was niet keuren maar zoeken naar foutjes bij de honden. Zo bleef ze maar zoeken naar het missende P1-tje bij een van mijn honden. Toen ik zei dat het lang zoeken is naar iets wat er niet is, verklaarde ze me min of meer voor gek dat ik een hond inschrijf die geen compleet gebit heeft.  Ik vind een gezond en goed scharend gebit ook belangrijk maar het missen van één P1-tje is voor mij toch echt geen reden om een hond thuis te laten. Dezelfde keurmeester keurde die dag ook de diverse Schnauzers. Ze was daar pas omstreeks 17.30 uur mee klaar terwijl inmiddels de erekeuringen al voorbij waren.  

De 2e showdag op zondag verliep veel succesvoller. Ayla behaalde in de Kampioensklas 1 Uitmuntend en CACA. Hilly behaalde in de Tussenklas ook 1 Uitmuntend en CACA. Hilly behaalde vervolgens ook nog het reserve CACIB. Ze werd dus op 1 na beste van de 12 teefjes. 

De Covid-quarataine van Roswitha liep af op de dag waarop ik weer richting huis zou vertrekken. Dit betekende dat ik toch nog een paar uurtjes bij haar op visite kon voor ik aan de terugreis begon. Al met al was het een hele fijne vakantie. 

Voor de 2 dagen show in Parijs werd een grote hotelkamer geboekt zodat Ilse (mede-eigenaar van Djeck) en haar dochter Danique mee konden. Op de 1e showdag gingen ze ook mee naar de show, op de 2e dag gingen de dames Parijs onveilig maken. Beide dagen werd Djeck succesvol  geshowd door Victoria Lethonen. Victoria die de eigenares is van Djeck’s opa weet haar “kleinzoon” optimaal te presenteren. Djeck behaalde beide dagen 1 Uitmuntend met CAC en reserve CACIB. De hond die het CACIB behaalde is al internationaal kampioen waardoor de reserve CACIB’s omgezet worden in CACIB. De resultaten van kleine Hilly waren minder. Het is bij haar duidelijk te merken dat ze opgegroeid is in het Coronatijdperk. Hilly is al op veel shows heel succesvol geweest maar dat waren vrijwel allemaal shows met tijdsblokken en 1,5 meter afstand zodat het nooit echt heel druk om haar heen was. Nu alle beperkingen weg zijn en de tentoonstellingshallen weer flink gevuld zijn, is dat voor Hilly  toch wel wennen en is ze soms wat onzeker. En als je dan als klein hondje ook nog geconfronteerd wordt met een keurmeester die wel erg handtastelijk wordt, en je van de tafel optilt, is het toch ook niet zo vreemd dat je tegenstribbelt.

Inmiddels begint Hilly al wat te wennen aan de drukte en behaalde ze in België in Gent en  Wieze op beide shows 1 Uitmuntend en CAC.

En dan komt er voor mij nu een paar maanden show-pauze in verband met de bevalling van Ruby.Hopelijk loopt alles goed met de bevalling en wordt het de komende maanden mooi weer zodat de pups ook lekker buiten kunnen spelen. 

Ine Hartgers-Wagener


Voor alle, namens De Verening van Fokkers en Liefhebbers van gladharige Dwergpinschers en aanverwante rassen (VFLD), georganiseerde evenementen geldt o.a.:

  • Deelname is voor eigen risico.
  • Honden dienen altijd aangelijnd te zijn tenzij door de organisatie anders wordt aangegeven.
  • Voorkom agressie tussen honden onderling en geef elkaar de ruimte. Iedere eigenaar dient ervoor te zorgen dat andere deelnemers en aanwezigen op geen enkele manier hinder ondervinden van zijn of haar hond.
  • Het welzijn van de honden staat voorop. Ruw optreden is niet toegestaan. Dit kan leiden tot schorsing of verwijdering van het terrein.
  • Deelnemers aan de evenementen stellen zich bloot aan bepaalde risico's die inherent zijn aan het deelnemen aan de verschillende evenementen. De VFLD en door de VFLD aangewezen organisaties kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor enig ongerief of nadeel, inbegrepen ongevallen, als direct gevolg van deelname aan het betreffende evenement.
  • Iedere exposant - eigenaar - deelnemer draagt zelf de volle verantwoordelijkheid voor eventuele schade, die de exposant - eigenaar - deelnemer of de door hem ingeschreven honden aan personen of eigendommen in het gebouw of op de rondom gelegen terreinen aanbrengt. De VFLD en de mede-organiserende vereniging/club zullen als vereniging voor een dergelijke schade nimmer garant staan.
  • Het is altijd mogelijk dat de hond op de locatie zijn/haar behoefte doet, dit dient dan direct te worden opgeruimd. Hiervoor is de eigenaar c.q. begeleider van de hond verantwoordelijk maar aarzel niet om elkaar hierop aan te spreken. 

Graag tot ziens op één van onze evenementen!