Voor de één een begrip in de hondenwereld, voor de ander gewoon een show ergens in Engeland.
“Gewoon” is de Crufts zeker niet. Het is de grootste show van de wereld met gemiddeld 20.000 ingeschreven honden over 4 dagen verdeeld. Een show ook waar je niet zomaar aan mee kunt doen. Je zult je voor deelname moeten “kwalificeren”. Dit kan door ofwel Internationaal kampioen te worden met de hond. In dit geval met je voor het leven gekwalificeerd. Ofwel je hond met beste reu of teef worden op één van de geselecteerde shows in Europa. Meestal zijn dit er 2 per land per jaar. 

Niet veel Europeanen wagen de oversteek naar Birmingham om mee te doen. Al zien we dat de laatste jaren het aantal wel toeneemt sinds de honden niet meer in verplichte quarantaine hoeven. 

Wat betreft “onze” rassen zien we de Oostenrijkse Pinscher niet op de Crufts omdat het ras in Engeland nog niet erkend is. Bij de Affenpinscher doen er heel af en toe wel Europeanen mee en ook “onze” Mieke Cooijmans heeft een aantal keren meegedaan met haar honden en met succes maar het valt niet mee op als Europeaan in Engeland te winnen. Ook bij de dwergpinscher zien we een duidelijk type verschil ten opzichte van wat we hier in Europa op shows zien. Dit komt omdat de Engelsen niet de FCI rasstandaard hanteren maar de Engelse rasstandaard welke een afgeleide is van de Amerikaanse rasstandaard. Dit zien we duidelijk in het gangwerk die de Engelsen graag als “Hackney” zien. Maar ook de bouw is lichter, met korte nek, smalle snuit, langere rug.
Al zijn er wel enkele Engelse fokkers die de afgelopen jaren het hebben aangedurfd om een Zweedse reu te lenen voor een jaar om voor nakomelingen te zorgen in Engeland en af en toe weten deze nakomelingen te winnen op shows en op de Crufts!

Dit jaar werd de Crufts gehouden van 10 t/m 13 maart en Jacqueline Jansen en haar man Hayco zijn met Bram (Be Like Hopper of Marley’s Dream) afgereisd naar Engeland om aan deze bijzondere show mee te doen. Bram had zich gekwalificeerd door in België op de show van Genk beste reu te worden. Bram werd 4e in zijn klasse van de 5 ingeschreven honden. In totaal deden er 56 dwergpinchers mee.  

Categories:

Tags:

Comments are closed

Website door Gijs de Waard